Pátek, 18 října, 2024
NeratoviceNewsZprávy

Nový nájemce nemocnice v Neratovicích nabídl o 6 milionů víc

Aktualizováno 7.10.: Neratovická nemocnice pokračuje od ledna 2025 s novým provozovatelem. Zastupitelstvo města na svém mimořádném jednání v pondělí 30. 9. 2024 rozhodlo o novém nájemci městského objektu. Bude jím společnost Orthomed, která doposud v budově nemocnice v Alšově ulici vedla oddělení jednodenní operační péče ortopedie a chirurgie. Po třiceti letech končí v objektu neratovické nemocnice své působení společnost Almeda, člen skupiny Vamed Mediterra, která se už dříve rozhodla přesunout svou činnost do Mělníka.

Nájemní smlouva mezi městem a společností Almeda končí 31. 12. 2024. Vedení města Neratovice si bylo dlouhodobě vědomo data konce smlouvy a již v únoru roku 2023 ze své vlastní inciativy zahájilo s Almedou jednání o případném pokračování nájmu. Almeda po několikaměsíčním vyjednávání nabídla nájemné ve výši 4,2 mil. Kč ročně, přičemž zároveň nebyla ochotná garantovat jakékoliv lékařské služby. 

Město Neratovice v souladu se zákonem o obcích v červnu 2024 zveřejnilo záměr pronájmu nemocnice pro spol. Almeda a obdrželo druhou nabídku, a to právě od společnosti Orthomed, vedené MUDr. Pavlem Dupalem. Ten nabídl nájem 10 mil. Kč ročně a zároveň garantoval konkrétní zdravotnické služby jako např. ortopedie, chirurgie či denní chirurgická ambulance. Zároveň se zavázal vynaložit veškeré úsilí k zachování provozu RTG, ultrazvuku či interny. 

Pouhé dva pracovní dny před zasedáním zastupitelstva, které mělo rozhodnout o nájemci nemocnice od 1. 1. 2025, informovala spol. Almeda vedení města Neratovice, že celý svůj lékařský provoz přestěhuje do areálu mělnické nemocnice. A to navzdory tomu, že nebylo a nemohlo být zřejmé, jak zastupitelé rozhodnou. 

Na základě rozhodnutí zastupitelů bude v nejbližší době podepsána nájemní smlouva mezi městem Neratovice a společností Orthomed a započne postupný proces stěhování končícího nájemce, spol. Almeda. 

Zdroj: Město Neratovice

Redakci Aktuálně z Brandýska zaslala své vyjádření ke zprávě města také společnost VAMED MEDITERRA (provozovatel Almeda):

„Jaké služby společnost nabídne a jaké jsou potřeby regionu definují zdravotní pojišťovny, ty mají v kompetenci rozhodovat, kde bude jaká služba poskytována. Ne samotný poskytovatel nebo město.“

Mluvčí VAMED MEDITERRA Petra Plutnarová k tomu dodala:
„Společnost VAMED MEDITERRA vždy měla na paměti hlavně svůj závazek postarat se o pacienty a zavazovala se k poskytování zdravotních služeb v rozsahu potřebném v regionu, přičemž definice tohoto rozsahu je v kompetenci zdravotních pojišťoven, které o rozsahu a rozmístění péče rozhodují dle potřeb pacientů. Tvrdit tedy, že jsme se k poskytování služeb nezavázali, je nepochopením toho, v jakém rámci zdravotnictví funguje a kdo o čem rozhoduje.“

Přidat na Seznam.cz
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments