Pátek, 20 září, 2024
KulturaNews

Muzeum v Brandýse již nebude spravovat hrad Jenštejn, rozhodla obec

Muzeum v Brandýse nad Labem nebude od příštího roku spravovat Hrad Jenštejn. Obec si to chce dělat sama a plánuje další vylepšení a akce.

Obec Jenštejn o svém plánu informovala na webu s tím, že v posledních letech do oprav hradu investovala stovky tisíc korun, další byly z dotací. Na podzim obec plánuje projekt nasvícení hradní věže, který je součástí pokračující rekonstrukce zbývajícího zastaralého vedení veřejného osvětlení.

„Osobně si myslím, že má náš hrad trochu větší potenciál a mohl by se stát pro naše občany takovým malým kulturním centrem.  Akcí zaměřených na historii, řemesla nebo malé výstavy s tématikou Jenštejna, by mohlo být více,“ uvedl starosta Jenštejna Norbert Hlaváček.

Obec se po poradě se zastupiteli a kastelánkou hradu rozhodla příští rok již nedat hrad do zápůjčky Oblastnímu muzeu Praha – východ.

„Jednáme o odkoupení současného vybavení a expozic, popřípadě je doplníme z dalších zdrojů a také pracujeme na koncepci toho, jak by měl hrad víc „žít“,“ konstatoval starosta.

Kastelánka Alena Krčálová má na hradě pokračovat. Starosta by si zároveň přál, aby občané Jenštejna měli vstup na hrad zdarma.

Přidat na Seznam.cz
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments