Čtvrtek, 19 září, 2024
NewsRozhovory

Muž z Nehvizd nesl olympijskou pochodeň. Běžel jsem 4 km/h, říká

Neuvěřitelné štěstí měl občan Nehvizd Michal Velička, který je místní hasič nebo florbalový rozhodčí. A je také produktovým ředitelem v české pobočce Toyoty, která je partnerem olympijských her. Byl mezi 23 zaměstnanci, kteří ve Francii nesli olympijskou pochodeň.

Městys Nehvizdy s Michalem Veličkou přinesl rozhovor, který s laskavým svolením přinášíme v plné verzi, jak jej zveřejnila radnice. Michal Velička s pochodní běžel 10. července v malém městečku Le Malesherbois.

Byl jste jediný z „normálních“ Čechů, tedy ne našich olympioniků, kteří nesli pochodeň?

Ano. V rámci programu Start Your Impossible, který organizuje Toyota pro všechny své evropské zaměstnance, jsem plnil vědomostní i sportovní úkoly, mezi které patří i běh nebo chůze. A úkoly jsem splnil, firma vylosovala 23 zaměstnanců z celé Evropy a já byl jediný Čech.

Běháte hodně, vím, že máte za sebou například i Beskydskou sedmičku, což je těžký závod. Těšil jste se, že poběžíte s pochodní pár kilometrů?

Aby člověk mohl pochodeň nést, měl by být schopen uběhnout deset kilometrů, ale nakonec to bylo k mému překvapení dvě stě metrů, pečlivě změřených. Každý člověk běží dvě stě metrů, i proto aby na trati neupadl, pochodeň nezhasla, těch důvodů je určitě více. Ale bylo to moc krásných dvě stě metrů, ta atmosféra byla neopakovatelná. Každý z přihlížejících a že jich po trati bylo, by si na tu pochodeň chtěl sáhnout.

Jak rychle jste běžel?

Organizátoři nám kladli na srdce, ať držíme rychlost čtyř kilometrů v hodině, kterou určovalo auto před námi – samozřejmě Toyota. Byla to jen taková rychlejší chůze.

A jaké jsou přípravy, než člověk převezme olympijskou pochodeň?

Ráno jsem od organizátorů dostal speciální bílou uniformu, v níž se na trať vydávají všichni členové štafety. A také jsem uviděl lampu se svým číslem, od které budu vybíhat. Čísla jednotlivých úseků byla na lampách veřejného osvětlení. Myslel jsem, že je pochodeň těžká, ale je mnohem lehčí, než vypadá. To bylo první, co mě napadlo, když jsem ji dostal do ruky. A hned po tom mi došlo, že budu v jednu chvíli jediný na světě, kdo bude mít v rukou olympijský oheň.

Od koho jste pochodeň přebíral?

Od Laurenta Jeuffroye, což je francouzský reprezentant v judo kata a několikanásobný světový i evropský šampion.

Dovezl jste si svou pochodeň domů?

Ne, ale dostanu ji na přelomu září a října a rád ji ukážu nehvizdským dětem, když budou chtít. Je krásná. Připomíná Eiffelovu věž, která se odráží na hladině řeky Seiny.

Autorka: Petra Horáková
Foto: Daniel Vojtěch

Přidat na Seznam.cz
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments