Pátek, 18 října, 2024
NewsZprávy

Ze zastupitelstva Brandýsa-Boleslavi: Pozastavena lávka přes Labe a memorandum o vlaku

Zastupitelé města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav se v pondělí 16. září sešli ke svému 12. veřejnému zasedání. Na programu měli tentokrát téměř čtyřicítku bodů. Čím se zastupitelstvo zabývalo a jaká rozhodnutí padla? Město přineslo přehled toho nejdůležitějšího.

·       Zastupitel Ing. Jan Jirovský (Vy jste město) podal k 9. 9. 2024 rezignaci na svůj zastupitelský post. Na pozici jej nahradila Petra Madunická. Ta na jednání složila zastupitelský slib. Ke změnám došlo také v komisi pro rozvojové plochy, odstoupivšího Jana Jirovského zde nahradil Ing. Miloš Havlíček.

·       V rámci reportů o činnosti městských společností padla například informace o výhodném nákupu plynu pro rok 2025 za 1093 Kč za MWh, což by mělo pozitivně ovlivnit ceny tepla z CZT. Nový předseda představenstva BBM Jan Luhan (nahradil Marka Řebíčka, který rezignoval)informoval oprodlevách v investiční akci na výměnu kotlů v Královicích. Kvůli procesním záležitostem se výměnu do konce letošního roku nepodaří zrealizovat.

·       Technické služby Brandýs-Boleslav se v uplynulém období zaměřily na opravy hřišť a sportovišť, dokončují rekonstrukci cyklolávky nad brandýským zámkem a pomocí speciálního vozu vyspravily výtluky v řadě ulic. V souvislosti s Národní svatováclavskou poutí proběhly také dílčí opravy v Houštce včetně letního kina. Spuštěna byla také další vlna odtahů autovraků na záchytné parkoviště.

·       Zastupitelé byli informováni o průběhu zakázky na intenzifikaci a zkapacitnění ČOV. Důležitou informací je, že se i přes mnohé komplikace akce drží v mezích vysoutěžené ceny. Posunul se termín dokončení první etapy na září roku 2025, současně se ale uspíší druhá etapa, která bude mít stejný termín dokončení jako zmíněná první. Díky tomu dojde patrně i k drobným finančním úsporám.

·       Zastupitelé schválili plnění rozpočtu města za první pololetí letošního roku. Celkové příjmy dosáhly výše 489,5 milionu korunvýdaje pak 378,3 milionu.

·       Hovořilo se také o záměru světelné křižovatky Boleslavská x Okružní. Podle místostarosty města zodpovědného za oblast investic Tomáše Bendy by měla být hotova do konce příštího roku. Stejný termín dokončení si vedení města stanovilo pro výstavbu parkoviště na SpořilověPozastavena byla naopak soutěž na přemostění Labe lávkou pro cyklisty a pěší. Důvodem jsou příliš vysoké náklady. Naději ale dávají obnovená cenová vyjednávání.

·       Letos v listopadu budou před komplexní rekonstrukcí zahájeny archeologické práce v ulici Komenského ve Staré Boleslavi. S výměnou sítí by se mělo, pokud nebude extrémně tuhá zima, začít v lednu 2025Na jaře pak bude položen povrch.

·       Zastupitelé také odsouhlasili změnu v rozložení Dobrovolného svazku obcí Svazková škola Stará Boleslav. Město bude mít díky nižšímu počtu členů svazku, než se původně kalkulovalo, pro „své“ děti k dispozici 445 míst, tedy o 40 více. Znamená to samozřejmě vyšší příspěvek do svazku (na výstavbu školy) ze strany města, a to zhruba o 10 milionů korun na celkové 104 miliony korun.

·       Schváleno bylo také Memorandum o spolupráci při přípravě kolejového propojení Praha – Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, které je zásadní pro budoucí realizaci tohoto záměru.

·       Probírala se i řada plánovacích smluv, z nichž za zmínku určitě stojí projekt společností Koty Invest a EduCampus na stavbu školy v lokalitě Mýtka ve Staré Boleslavi. Škola by měla mít devět tříd po 24 žácích, investiční náklady se předpokládají ve výši téměř 330 milionů korun, přičemž infrastruktura v hodnotě 5,2 milionu korun bude posléze předána městu. Zastupitelé dali na doporučení výboru pro rozvojové plochy a vyhověli žádosti investorů o odpuštění „developerského“ poplatku.

Zdroj: Město Brandýs nad Labem – Stará Boleslav

Přidat na Seznam.cz
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments