Pátek, 20 září, 2024
TopZprávy

První zastávky MHD ve Středočeském kraji mají chytré označníky

Ve městech Středočeského kraje se začaly objevovat chytré označníky na zastávkách MHD. První už jsou také v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi. Jeden vyjde průměrně na 76 000 korun.

Server zdopravy.cz uvedl, že jde o akci Středočeského kraje spolu s jednotlivými obcemi. Označníků se po kraji nově rozmístí na 800. Informační panely budou na vybraných zastávkách poskytovat cestujícím informace týkající se nejen jízdního řádu, ale i aktuálního odjezdu, případně i zpoždění.

Podle portálu zakázku získala firma Technocast ve sdružení s firmou Papercast. Za jeden označník zaplatí kraj podle typu 74 000 nebo 78 000 korun bez DPH. Což znamená celkovou cenu zhruba 60 milionů korun bez DPH. Roční provoz pak bude podle serveru zdopravy.cz stát 4375 Kč.

„Celý projekt počítá s participací měst a obcí na finančních nákladech spojených s provozem, tj. roční poplatek za provoz displeje, který zahrnuje mobilní data, přístup na server, zobrazení dat, pravidelný upgrade systému, technickou podporu, uživatelský vstup obcí s možností zveřejňování informací směrem k veřejnosti,“ sdělil Petr Borecký, radní Středočeského kraje pro oblast veřejné dopravy.

Podle kraje budou panely nabíjeny setem baterií, které zajistí provoz po dobu minimálně pěti let. Jejich životnost však očekává o více než 20 % delší. „Tyto panely budou instalovány výhradně do konstrukce dvoutyčového označníku,“ vysvětlil kraj.

Takzvaný E-Paper o velikost „13,3″ (zobrazovací plocha 240 x 320 mm) bude umístěn v horní části označníku a bude obsahovat 4 řádky. Panel bude zobrazovat 4 nejbližší odjezdy s těmito informacemi: číslo linky, symbol bezbariérovosti, směr/ cílová stanice, počet minut do odjezdu včetně zpoždění. Poslední řádek mohou využít obce a informovat zde občany.

Chytrá zastávka v Brandýse nad Labem
Přidat na Seznam.cz
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta
Vojta
6 dní před

Na Pražské a Vrábí to je přínosné, ale na autobusáku jsou celkem 4 stanoviště a pro různé směry bude nutné obíhat různá nástupiště – mnohem lepší byla původní velká tabule se všemi stanovišti a autobusy najednou.